Лип­са на скла­до­ви мощ­нос­ти и за­къс­ня­ла­та но­ва  сдел­ка ОПЕК+ са

...
Лип­са на скла­до­ви мощ­нос­ти и за­къс­ня­ла­та но­ва  сдел­ка ОПЕК+ са
Коментари Харесай

От­ри­ца­тел­ни це­ни на пет­ро­ла. Как е въз­мож­но?

Лип­са на скла­до­ви мощ­нос­ти и за­къс­ня­ла­та но­ва  сдел­ка ОПЕК+ са го­ле­ми­ят проб­лем Без­пре­це­ден­тни­ят срив се дъл­жи на из­ти­ча­не­то на май­ски­те фю­чър­си и спад на гло­бал­но­то тър­се­не
По­не­дел­ник, 20 ап­рил, се пре­вър­на в ис­то­ри­чес­ки ден - фю­чър­си­те на аме­ри­кан­ския су­ров пет­рол WTI (West Texas Intermediate) из­гу­би­ха по­ве­че от 300% от стой­нос­тта си и за пър­ви път в ис­то­ри­я­та оти­до­ха на це­ни под ну­ла­та - поч­ти -40 до­ла­ра за ба­рел. Но по какъв начин е въз­мож­но то­ва и как­во тряб­ва да че­тем меж­ду ре­до­ве­те в но­ви­ни­те за то­зи не­о­би­ча­ен це­но­ви ход?

В све­та се до­би­ват мно­го раз­но­вид­нос­ти на су­ро­вия пет­рол, раз­ли­ча­ва­щи се по със­тав, плът­ност и дру­ги ха­рак­те­рис­ти­ки. Но три от тях се счи­тат за ре­фе­рен­тни - все­ки оп­ре­де­ля це­на­та на су­ро­ви­на­та в раз­лич­ни ре­ги­о­ни на све­та по тях.

До­би­ва­ни­ят в Се­вер­но мо­ре вид Брент (Brent) е по­ка­за­тел за ев­ро­пей­ски­те и ази­ат­ски па­за­ри. Стой­нос­тта на рус­ка­та ек­спор­тна мар­ка Urals съ­що за­ви­си от нея. Тек­сас­ки­ят WTI е ре­фе­рен­тен за За­пад­но­то по­лу­къл­бо. Су­ро­ви­ят пет­рол вид Ду­бай (Dubai Crude) се из­пол­зва ши­ро­ко при оп­ре­де­ля­не на це­ни­те на оне­зи ви­до­ве петрол, ко­и­то стра­ни­те от Пер­сий­ския за­лив из­на­сят.

Как се слу­чи не­виж­да­ни­ят спад на пет­рол­ни­те це­ни до ми­нус?

Без­пре­це­ден­тни­ят срив се дъл­жи на ед­нов­ре­мен­но­то съв­па­де­ние на тех­ни­чес­ки - из­ти­ча­не­то на май­ски­те фю­чър­си - и фун­да­мен­тал­ни при­чи­ни - спад на гло­бал­но­то тър­се­не, лип­са на скла­до­ви мощ­нос­ти в съ­о­ръ­же­ни­я­та за съх­ра­не­ние на пет­рол, как­то и за­къс­ня­ло­то вли­за­не в си­ла на но­ва­та сдел­ка във фор­ма­та ОПЕК+. Та­зи си­ту­а­ция оба­че е крат­кос­роч­на (по­не за­се­га!) и се про­во­ки­ра от спе­ци­фи­ка­та на тър­го­ви­я­та на бор­са­та. Фю­чър­сът е фи­нан­сов ин­стру­мент, до­го­вор, кой­то включ­ва за­ку­пу­ва­не на ак­тив (в слу­чая пет­рол) в оп­ре­де­лен мо­мент в бъ­де­ще, само че по те­ку­ща­та па­зар­на це­на. То­ест не се тър­гу­ва са­мо неф­тът, а фик­си­ра­на­та це­на на до­го­во­ра. Тъй ка­то фю­чър­сни­те до­го­во­ри за су­ров пет­рол WTI са за дос­тав­ка, ко­га­то сро­кът им из­те­че (т.е. ко­га­то, на бор­сов език, нас­тъ­пи ек­спи­ра­ция), ку­пу­ва­чът тряб­ва да по­лу­чи ре­ал­на­та сто­ка. С дру­ги ду­ми, в случай че тър­го­ве­цът ня­ма вре­ме да зак­рие нас­то­я­щия до­го­вор пре­ди из­ти­ча­не­то му - 21 ап­рил за фю­чър­си­те на WTI за май, то­га­ва той е под зап­ла­ха­та да тряб­ва да из­вър­ши фи­зи­чес­ка­та дос­тав­ка на до­го­вор­но­то ко­ли­чес­тво пет­рол.

Тук съ­що на дне­вен ред ид­ват фун­да­мен­тал­ни фак­то­ри. На­пос­ле­дък в Съ­е­ди­не­ни­те ща­ти из­лиш­но­то пред­ла­га­не на фо­на на па­да­що­то тър­се­не фор­ми­ра ог­ром­ни за­па­си от пет­рол. А да го съх­ра­ня­ват се­га, или ня­ма къ­де, или е твър­де скъ­по.

В на­ча­ло­то на ап­рил за­па­си­те от су­ро­ви­на­та в най-го­ле­мия аме­ри­кан­ски хъб в град Ку­шинг, ща­та Ок­ла­хо­ма, въз­ли­зат на 55 ми­ли­о­на ба­ре­ла, или око­ло 72% от ка­па­ци­те­та на хра­ни­ли­ще­то, кой­то е до 76 ми­ли­о­на ба­ре­ла. И ка­то се взе­ме пред­вид ско­рос­тта, с ко­я­то скла­дът се пъл­ни - 745 хи­ля­ди ба­ре­ла дневно, спо­ред оцен­ки­те на " Блум­бърг ", той ще бъ­де за­пъл­нен до края на май. Лип­са­та на мяс­то в Ку­шинг пре­диз­ви­ка па­ни­ка измежду тър­гов­ци­те с про­из­вод­стве­ни до­го­во­ри, ко­и­то ня­ма къ­де да скла­ди­рат пет­ро­ла, пи­са " Фай­нен­шъл тайм­с ". В ре­зул­тат на то­ва те се съг­ла­си­ха да " доп­ла­щат " (т.е. да ре­гис­три­рат за­гу­би), с цел да се отър­ват от май­ски­те фю­чър­си, за­що­то ще тряб­ва да хар­чат още по­ве­че за тран­спорт и съх­ра­не­ние на пет­рол. Ос­вен то­ва по­ве­че­то фю­чър­сни сдел­ки не за­вър­шват с ре­ал­на дос­тав­ка на сто­ки - то­ва към момента е па­зар на хар­тия. Ни­кой ня­ма да про­да­ва ис­тин­ски петрол на ну­ле­ва пе­чал­ба или до­ри на за­гу­ба с доп­ла­ща­не.

Сдел­ка­та ОПЕК+ яв­но не е дос­та­тъч­на

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР